Berita/Artikel/Isu Semasa Terkini

Isnin, 9 Mac 2009

Menanti suara Mahathir tentang PPSMI

Oleh Mohd Sayuti Omar

RASANYA tidak adil dan kurang tepat kalau dihemburkan kemarahan seluruhnya kepada Hishamuddin Hussein berhubung pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matemetik dalam bahasa Inggeris (PPSMI). Beliau bukannya orang yang mengagas ataupun menetaskan idea drastik itu yang perlu menerima risiko atas kepincangan sistem pendidikan negara kini.

Semua orang kenal dan tahu sejauh mana kepala Hishamuddin dan juga kehebatannya sebagai seorang jemaah menteri. Dia tidak mewarisi keberanian datuknya, Onn Jaaffar melainkan berkebetulan lahir dengan meminjam sedikit genetik Onn Jaaffar saja.

Kalau Hishamuddin seorang jantan tulen dia tidak akan memohon maaf kepada masyarakat Cina, MCA dan Gerakan gara-gara dia dimarahi kerana menghunus dan mencium keris. Tetapi kerana tidak tahan dibelasah dan dipersalahan atas perbuatan itu akhirnya Hishamuddin memohon maaf kepada orang-orang Cina. Hanya lelaki yang dayus saja sedia memohon maaf atas yang dilakukan itu diterima benar dan betul oleh umum.

Perbuatan itu menjelaskan sejauh manakah kekuatan jiwanya. Sejauh manakah sifat-sifatnya sebagai seorang pemimpin yang ada bertenggek di dalam dirinya. Justeru telatah itu menjelaskan kepada umum sejauh manakah pula peranan dan kebertanggungjawaban beliau berhubung PPSMI yang sedang dikecam dan diserang kini.

Sebagai seorang pemimpin dan bergelar menteri Hishamudin tidak ada apa-apa perasaan pun terhadap apa yang dikehendak orang Melayu kini. Nafsunya terhadap bahasa Melayu sudah impotent. Sebab itu beliau tidak peduli kepada tuntutan dan bantahan rakyat kepada PPSMI. Di sinilah lemah dan rendahnya mutu dan kualiti Hishamuddin selaku seorang pemimpin.

Ini menyebabkan beliau tidak layak pun menjadi pemimpin, apa lagi hendak mewakili generasi Melayu sebagai Ketua Pemuda Umno. Beliau tidak mampu bercakap menggunakan lidah Melayu. Saya yakin Hishamuddin juga tidak tahu langsung apa itu akal budi Melayu, apa itu tradisi Melayu, apa itu adat istiadat Melayu dan apa itu maruah Melayu. Jiwanya juga kosong dan tidak ada setitik pun rasa bangga dengan Melayu.

Kalau benih-benih itu ada tersemai pasti dia akan terasa bersalah dengan apa yang berlaku kini. Pasti dia akan memberi respon baik terhadap bantahan ke atas PPSMI. Namun disebabkan beliau tidak memiliki jiwa Melayu, maka terjadilah apa yang sedang bergelora dan menimbulkan masalah kini.

Mengenangkan Hishamudin, saya teringat kepada luahan Ainon Mohd, salah seorang ahlijawatankuasa GMP, katanya anak-anak bangsawan tidak layak menjadi Menteri Pelajaran sebab mereka tidak tahu apa-apa mengenai bahsa Melayu. Mereka juga tidak pernah belajar di tanah air tetapi membesar dan belajar di barat. "Jadi bagaimana mereka boleh jadi menteri Pelajaran,?" soal Ainon ketika GMP ke Parlimen untuk menyerahakan bantahan kepada menteri, ahli Parlimen. Katanya, MSO boleh quote kata-kata saya ini.

Lama sebelum ini pun saya sudah menyebut dan menulis, anak-anak bangsawan tidak layak dan sesuai untuk diangkat menjadi pemimpin. Alasan saya ringkas saja bagaimana mereka hendak memperjuangkan keperihan dan penderitaan rakyat sedangkan mereka sendiri tidak tahu apa itu keperihan, kepedihan dan kemiskinan.

Macam mana mereka hendak memperjuangkan nasib rakyat marhaen sedangkan mereka tidak pernah merasai dan mengecapi penderitaan dan kemiskinan itu. Anak-anak bangasawan seperti Hishamuddin, Najib Razak dan lain-lain membesar dalam istana yang kaki mereka tidak pernah tersepak tahi lembu, tubuh mereka tidak pernah dihinggap lalat dan digigit nyamuk. Mereka tidak pernah berkubang dalam selut. Bahkan tapak kasut merekas juga tidak aus kerena ke mana mereka pergi mereka akan dibawa dengan tandu oleh rakyat.

Jadi macam mana mereka akan arif erti kemiskinan, kesusahan rakyat. Kalau setakat membaca dan mendengar cerita-cerita mengenai penderitaan rakyat, membaca novel Ranjau Sepanjang Jalan dan lain-lain pengetahuan mereka mengenai kesusahan dan kemiskinan rakyat belum cukup. Seseorang yang tidak merasai sesuatu itu bagaimana mereka hendak bercakap mengenainya?

Benarlah, misalnya isu PPSMI, murid yang menghadapi masalah dengan polisi ini ialah rakyat di luar bandar. Yang tercecer keputusan pelajaran ialah murid miskin. Yang rendah peratus kelulusannya dalam dua mata pelajaran ini rakyat di pedalaman. Ia tidak menjadi masalah kepada murid di bandar, atau golongan bagsawan seperti Hishamuddin Hussein atau anak-anak yang tinggal dibanglow atau istana.

PPSMI bukan saja memberi masalah dalam aspek itu tetapi aspek-aspek lain. Pendeknya ia banyak merugikan daripada menguntungkan.

Justeru para perwakilan Umno hendaklah ingat dan mengerti soal ini. Pilihlah pemimpin yang boleh dipercayai dan tahu akan denyut nadi rakyat. Jangan dipilih berladaskan siapa pandai bercakap, siapa dapat memberi projek tetapi pilihlah yang ada kualiti sebagai pemimpin dan juga beriman. Waktu dan masa anak-anak bangsawan untuk terus mengutip hasil bakul sudah cukup. Mereka sudah kaya raya dan boleh hidup untuk 100 keturunan.

Dan jangan lupa kalangan pemuda kalau nak pilih pemimpin pilihlah anak muda yang berani, berfikiran terbuka dan yang sedia menghadapi apa saja cabaran. Yang tidak takut untuk berhadapan dengan sesiapa saja atas prinsip kebenaran. Mereka yang cuba mencari jalan selamat dengan menutup mulut untuk tidak dilihat buat kesilapan baik dilupakan saja. Pemuda seperti itu pastikan akan mempusakai kelesuan Hishamuddin.

Berbalik kepada persoaalan asal, Hishamuddin tidak perlu dimarahi dalam soal ini. Dia hanya mengikut saja apa yang disuruh olehnya. Dengan kapastiti dirinya sebegitu kita tahu dia hanyalah boy kepada Perdana Menteri sahaja. Apa yang PM suruh dia akan buat tanpa bantahan apa-apa. Di sinilah bahaya kalau orang tidak berapa cerdik, lemah pemikiran, gelap dalam segala-galanya diambil menjadi menteri atas alasan dia adalah anak kepada bekas PM cucu kepada bekas pengasas Umno.

Bagi saya, yang salah di sinilah ialah PM ketika itu yang membuat dasar ini. Mahathir, Mahathirlah yang bersalah dan perlu kena bertanggungjawab. Walaupun beliau telah melepaskan jawatan PM lebih lima tahun beliau kena bertanggungjawab. Kalau Mahathir seorang insan dia harus merasa bersalah atas apa yang berlaku.

Perarakan semalam yang membawa sekeping kertas berupa memorandum untuk diserahkan kepada Yang di-Pertua Agong seharusnya dilihat dengan rasa pilu dan sedih oleh Mahathir. Kalau beliau seorang negarawan beliau perlu merasa bersalah dan harus melakukan sesuatu. Mahathir tidak boleh melepas tangannya begitu saja selepas menembak mati Bahasa Melayu.

Orang yang memunggut jenazah Bahasa Melayu, iaitu Hishamuddin tidak boleh dipersalahnkan. Dia hanya budak suruhan yang martabatnya atas sikit daripada sang 'behuud'!

Apa yang kita nanti kini suara dan komen Mahathir mengenai PPSMI dalam blognya. [wm.kl. 10:30 am 08/03/09]

Tiada ulasan:

Pengikut