Berita/Artikel/Isu Semasa Terkini

Sabtu, 21 Februari 2009

Mukhriz yang berahi dengan ISA

Oleh Afrar Yunus

Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) diperkenalkan di Malaysia pada tahun 1960 ketika Malaysia baru tiga tahun menerima kemerdekaannya.

Akta 'dracula' yang banyak menyusahkan masyarakat di Malaysia telah disyor untuk dimansuhkan. Parti-parti politik pembangkang seperti PAS, Keadilan dan DAP serta banyak pertubuhan sukerala kebajikan (NGO) telah sekian lama memperjuangkan supaya 'undang-undang zalim' ini ditiadakan

ISA memberikan kuasa kepada Menteri Dalam Negeri menangkap dan menahan sesiapa sahaja tanpa bicara di mahkamah selama enam puloh hari, disambung dua tahun dan untuk selamanya.

Kini, parti-parti komponen Barisan Nasional, Gerakan, MCA dan MIC serta parti di Sabah dan Sarawak juga sudah bersuara agar ISA dikaji semula.

Selepas BN kalah agak teruk dalam pilihanraya keduabelas yang lalu, jelas isyarat telah disampaikan kepada kerajaan bahawa anak-anak muda sudah meluat dengan retorik kerajaan berkaitan ISA ini.

Kenyataan Mukhriz Mahathir calon ketua pemuda UMNO tentang Akta ISA ini amat mengejutkan banyak pihak.

Ketika Malaysia sedang dikritik bukan sahaja oleh rakyatnya mengenai akta ini tetapi juga oleh negera-negara di dunia, anak kepada mantan Perdana Menteri ini yang dikira sama seperti bapanya, masih berahi dengan sesuatu yang majoriti rakyat sudah tidak mahu.

Saya bersetuju Mahathir banyak membawa perubahan untuk rakyat dan negara tetapi dalam hal-hal lain termasuk ISA, saya sangat-sangat membangkang tindakannya.

Dalam rancangan Hujah, Mukhriz melahirkan kehairanan kenapa ISA tidak digunakan kepada penunjuk perasaan terutama sekali dalam peristiwa membabitkan istana di Kuala Kangsar.

Saya tidak akan hairan jika usia Mukhriz lewat 60-an kerana majoriti mereka yang seangkatan dengan usia itu sampailah pada usia bapanya, adalah pecinta akta yang tidak dikehendaki oleh sistem demokrasi atau Islam.

Tetapi lain halnya dengan Mukhriz.

Apa boleh buat, bapa borek anak ...Tiada ulasan:

Pengikut