Berita/Artikel/Isu Semasa Terkini

Ahad, 20 November 2011

Umno-BN huru-harakan sistem pendidikan

Oleh Penulis Khas

Kali ini kita ingin menyentuh isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Ihttp://1.bp.blogspot.com/-X59G18PA08g/TaAr7XUl_mI/AAAAAAAADNY/5fTpVCZKqKw/s730/mahyudin.jpgnggeris (PPSMI) yang menurut Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan hanya dimansuhkan sepenuhnya di sekolah rendah pada 2016 manakala di sekolah menengah pada 2021.

Apa yang kita ingin ulas di sini pendekatan ‘soft landing’ yang dikatakan oleh Muhyiddin yang memberi sekolah kebebasan penuh untuk menentukan sama ada untuk terus menggunakan bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dalam pelaksanaan program PPSMI yang terakhir tamat pada 2015 (sekolah rendah) dan 2020 (sekolah menengah).

Muhyiddin yang dilihat sebagai tunduk kepada kedua-dua pihak yang menentang dan menyokong PPSMI, mungkin bagi kepentingan politik diri dan partinya; seolaholah memberikan situasi menang-menang (win-win situation) yang diharapkan dapat memuaskan Gerakan Menentang PPSMI (GMP) yang terbabit dalam satu demonstrasi besar-besaran di ibu kota pada Mac 2009 yang turut disertai Sasterawan Negara, Dato’ A Samad Said dan juga kumpulan pro- PPSMI yang digerakkan oleh Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan (Page) yang diterajui oleh Datin Noor Azimah Abdul Rahim.

Pengerusi Page ini sebelum ini mengertak Muhyiddin bahawa pihaknya tidak akan memberi undi kepada Umno-BN jika desakan mereka tidak dipenuhi. Gertakan ini dipercayai menyebabkan Muhyiddin terpaksa mengambil pendekatan memanjangkan tempoh hayat PPSMI sehinggalah pada tahun 2021 dan bukannya serta-merta se perti dituntut GMP!

Jika diamat-amati akhbar harian bahasa Inggeris mereka menganggap keputusan Kementerian Pelajaran untuk terus membenarkan murid-murid diajar dalam bahasa Inggeris bagi subjek berkenaan sehingga lima tahun lagi bagi sekolah rendah dan 10 tahun bagi sekolah menengah, adalah kemenangan kepada pihak pro-PPSMI manakala akhbar Melayu yang dulunya bermati-matian memuji inisiatif PM (kini bekas) Tun Dr Mahathir Mohamad yang memaksakan PPSMI di sekolah-sekolah mulai 2003, kali ini menyokong kuat pula inisiatif Muhyiddin mengikut dasar Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

Berhubung PPSMI, semua sekolah diberi kebebasan penuh sama ada untuk menggunakan bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dengan Muhyiddin berkata bahawa pihak sekolah lebih mengetahui keadaan pencapaian murid dan pelajar masing-masing selepas PPSMI dilaksanakan (2003). “Sekolah lebih mengetahui keadaan pelajar dan murid mereka, kerana sekarang pun sekolah sudah membuat keputusan sendiri.

Misalnya, sewaktu kita meminta mereka (sekolah) menggunakan bahasa Inggeris untuk PPSMI, tetapi mereka tidak berbuat demikian sebaliknya memilih bahasa Melayu kerana ada pelajar dan murid yang tidak faham, jadi mereka boleh teruskan.

Lagipun, kita (kementerian) tidak mahu mengganggu proses pembelajaran sedia ada, lebih-lebih lagi jika mereka (guru dan pelajar) sudah biasa dengan keadaan ini,” Muhyiddin dipetik sebagai berkata.

Bagi kita, memberi kebebasan kepada sekolah (perlu diingat ada hampir 10,000 sekolah di tanah air kita), dalam perkara dasar seperti bahasa adalah ‘kerja gila’ yang secara terang memperjudikan masa depan generasi muda dan negara dan jika hal ini dibuat berdasarkan kepentingan untuk mendapatkan sokongan politik, ia tindakan paling jelek kerana menjadikan anak-anak sebagai mangsa.

Murid dan pelajar menjadi ‘guinea pig’ (tikus eksperimen) bagi memenuhi nafsu pemimpin yang rakus meraih undi sokongan demi untuk berkuasa dulu, kini dan selamanya.

Bagi kita tiada kompromi dalam soal pendidikan; jika dulu dan kini kita sudah mempunyai sistem pendidikan pelbagai dengan kewujudan sekolah kebangsaan dan jenis kebangsaan (hal ini tidak berlaku pun di negara lain seluruh dunia) dengan memberi kebebasan kepada sekolah untuk memutuskan apa bahasa yang sesuai akan mewujudkan ‘standard’ (piawai) yang berbeza-beza.

Kita amat khuatir jurang pendidikan akan semakin melebar; akan wujud sekolah-sekolah kelas satu, dua dan tiga.

Itulah, dunia pendidikan kita sudah dicemari oleh tangan-tangan kotor politikus, sewajarnya tiada campur tangan politik dalam pendidikan; biarkan mereka yang arif dalam bidang ini menjalankan tugas dan tanggungjawab masing-masing.

Mengikut maklumat yang kita terima, guru- guru sudah bosan dengan permainan politik ini kerana bukan saja anak murid yang menjadi ‘tikus eksperimen’, mereka berlebih lagi, ramai menggalami gangguan jiwa kerana terpaksa menanggung bahana akibat sudah huru-hara sistem pendidikan kita.

Masakan tidak tunggang-langgangnya dunia pendidikan kita kerana sekolah (siapa dia; pengetua, guru, murid atau PIBG?) berhak menentukan bahasa apa yang akan digunakan di sekolah mereka!

Tiada ulasan:

Pengikut