Berita/Artikel/Isu Semasa Terkini

Isnin, 4 Mei 2009

Dr Asri : Rakyat ada hak mengkritik raja-raja

Oleh Afrar Yunus

Di dalam Islam tidak ada sesiapa yang mengatasi undang-undang. Seperti kata bekas Mufti Perlis, Dr Mohamad Asri Zainul Abidin - masyarakat tidak terlepas dari hak untuk dikritik. Beliau diminta mengulas isu derhaka yang timbul di Perak baru-baru ini.

Perak menjadi perhatian apabila politiknya menjadi kelam kabut akibat pergeseran dua parti politik utama selepas beberapa bulan pilihanraya umum kedua belas Mac 2008 yang lalu.
Malah katanya raja-raja juga tidak terlepas dari kritikan. Rakyat berhak mengkritik raja-raja.

Pemerhati politik berada di dalam kekaburan dan meramalkan banyak perkara di luar jangkaan boleh berlaku. Buat masa ini belum ada lagi hero atau penyelamat yang dapat mengatasi kemelut politik di Perak.

Datuk Seri Nizar Jamaluddin Menteri Besar awal, asal dan dikira sebagai sah dari parti Pakatan Rakyat telah digantikan oleh Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dari Barisan Nasional.

Dalam wawancara dengan The Malaysian Insider tersebut, bekas mufti itu juga berkata jangan samakan Melayu dengan Islam. Islam diturunkan untuk seluruh umat dan bukan hanya untuk orang Melayu sahaja.

http://alkerohi.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Pengikut