Berita/Artikel/Isu Semasa Terkini

Jumaat, 2 Mei 2008

Politeknik perlu utamakan pengajian agama

JITRA 1 Mei - Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah bertitah, pengajian dalam bidang agama seperti Syariah dan Usuluddin perlu diperluaskan ke politeknik-politeknik dengan dijadikan bidang minor di samping pengkhususan yang sedia ada.

Baginda bertitah, pengkhususan dalam bidang-bidang teknikal yang tertentu seperti perakaunan, multimedia dan sebagainya akan lebih bermakna dan efisien jika digabungkan dengan minor dalam bidang agama.

"Usaha dan langkah sesetengah institusi pengajian tinggi awam dan swasta yang menawarkan program-program berkembar sebagai major dan minor perlu dicontohi politeknik.

"Ini penting bagi melahirkan graduan yang serba boleh dan berakhlak mulia serta menguasai ilmu dunia dan akhirat," titah baginda ketika menyempurnakan Majlis Konvokesyen Ke-22 Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah di Dewan Wawasan di sini kelmarin.

Turut berangkat Sultanah Kedah, Sultanah Haminah Hamidun dan Menteri Besar, Azizan Abdul Razak.

Sultan Abdul Halim bertitah, sebagai permulaan politeknik-politeknik boleh menawarkan program Diploma Syariah dan Perakaunan atau Diploma Usuluddin dan Multimedia.

"Dengan adanya program berkembar seperti ini, ia bukan sahaja dapat mewujudkan kepelbagaian disiplin ilmu tetapi dapat memberi peluang kepada pelajar aliran agama meneruskan pengajian dalam bidang teknikal.

"Beta yakin melalui program seperti ini, pelajar-pelajar daripada luar negara akan berminat untuk meneruskan pengajian mereka di sini dan inilah antara agenda kita untuk mengantarabangsakan institusi pengajian tinggi negara," titah baginda.

Baginda juga mengingatkan, graduan-graduan agar menggunakan ilmu dan kepakaran yang mereka peroleh dengan sebaik-baiknya serta menjalankan tanggungjawab dan tugas yang telah diberikan dengan amanah dan bertanggungjawab.

"Curahkan apa yang ada demi untuk kemajuan agama, bangsa dan negara dan jangan berpuas hati dengan ilmu yang sedia ada.

"Teruskanlah menerokai ilmu kerana sejarah tamadun manusia menunjukkan bahawa bangsa yang berjaya adalah mereka yang sentiasa menerokai ilmu," titah baginda.

Tiada ulasan:

Pengikut